ANPASSNING

I dessa oros tider där anpassning är ett återkommande tema, blickar jag tillbaka till tiden kring andra världskriget 1939 – 1945.På den tiden blev det bl.a totalstopp för import av bensin – oljor och gummiprodukter/bildäck.Hela bilparker stod plötsligt utan drivmedel.Då trädde de verkliga uppfinnarna fram, GENGASEN som blev ett begrepp och plötsligt kunde vi se lastbilar och privatbilar på vägarna igen.Ved och träkol blev drivmedlet, lastbilarna körde i regel på Vedgas och privatbilarna med Kol.Till detta kom en finare variant i form av ett aggregat som fick namnet KJÄLLE och monterades som regel på fronten av bilen och kördes på mindre träkolsbitar, packade i små papperssäckar på ca. 10 – 15 kg. Vid denna tid var jag anställd i en välsorterad Järnhandel som levererade säckarna, som jag personligen fraktade i flera omgångar (som bränsle) till den lokala taxiägaren.I samma period kom förbudet mot import av bildäck, vilket föranledde ett nytt begrepp REGUMMERING, där en ny slitbana applicerades på däcket, som även förekommer i dag. Detta var en återblick som stannat kvar i minnet och som bevisar hur människan anpassar sig i nödsituationer!

Bertil Ekstrand